قهوه از چی درست میشه؟ سیر تا پیاز ماجرای شگفت انگیز قهوه!
قهوه از چی درست میشه؟ سیر تا پیاز ماجرای شگفت انگیز قهوه!
برداشت دستی گیلاس قهوه رسیده
اگر در حال مطالعه این مطلب هستید حتما کنجکاو شده اید که قهوه از چه چیزی درست میشود و آیا نوشیدن قهوه مفید است یا مضر. ممکن است که این سوال برای شما مطرح شده باشد که تفاوت انواع قهوه در چیست و آیا منشا انواع قهوه یکسان است یا خیر.
در این مقاله مراحل تولید قهوه به همراه تصویر آورده شده است. برای پاسخ به این کنجکاوی با ما همراه باشید.
مراحل تولید قهوه از میوه، دانه تا پودر قهوه
میوه قهوه چیست؟
جالب است بدانید قهوه یک محصول گیاهی است. قهوه خام به رنگ سبز است و از دانه های میوه درخت قهوه تهیه میشود. این درخت دو نوع اصلی دارد که نام آنها روبوستا و عربیکا است و در کوهستان های مناطق استوایی رشد میکند.
میوه درخت قهوه شبیه گیلاس و به رنگ قرمز است. داخل هر میوه دو دانه سبز رنگ قهوه وجود دارد. طعم قهوه سبز شبیه باقالی است و قابل مصرف نیست.
بر خلاف اقلب میوه ها گوشت میوه قهوه مصرف خوراکی ندارد و دور ریخته میشود و دانه این گیاه قابل مصرف است که همان دانه های قهوه است که در بازار موجود است.
چیدن و جدا کردن دانه ها از گوشت میوه قهوه
میوه قهوه بعد از رسیدن به صورت مکانیزه یا دست چین برداشت می شوند. بعد از چیدن دانه ها به یکی از سه روش خشک یا طبیعی، مرطوب یا همان شسته و یا نیمه مرطوب فرایند تخمیر گیلاس قهوه انجام می شود و گوشت قهوه از دانه جدا می شود.
در صورتی که که قصد تمیز کردن دانه ها به روش مرطوب وجود داشته باشد یک مرحله اضافه پوست کنی گیلاس قهوه با ماشین قبل از جداسازی کامل نیز وجود دارد.
روش خشک یا طبیعی...
این روش، روش سنتی جداسازی دانه قهوه است. قهوه ها را روی زمین پهن میکنند و اجازه میدهند باقی مانده گوشته میوه طی چند روز به کمک تخمیر تغییر ماهیت دهد و خشک شود. سپس دانه ها از پوسته دانه ها جدا میشود.
قهوه ای که با این روش آماده شود ترشی کمتر و غلظت بیشتری دارد. همچنین تلخی قهوه در این روش نسبت به روش شسته کمتر خواهد بود.
روش مرطوب یا شسته...
این روش بیشتر در کشور های کلمبیا، کنیا، آمریکای مرکزی و هاوایی مورد استفاده است. قهوه در این روش باید در رسیده ترین حالت و توسط دست چیده شود.
در روش مرطوب بعد از کندن گوشت میوه با دستگاه، قهوه ها را در مخزنی به همراه با آب انبار میکنند و اجازه میدهند فرایند تخمیر باقی مانده گوشته روی دانه را از بین ببرد.
سپس محصول نهایی از باقی مانده تخمیر جدا میشود و برای خشک کردن آماده میشود. قهوه حاصل از این روش ترش، زلال و معطر تر است
رست کردن دانه های قهوه (برشته کاری قهوه)
رست کردن یا برشته کاری قهوه مهم ترین بخش در مشخص شدن طعم دلپذیر قهوه است. در هنگام رست کردن قهوه ترکیبات معطر بسیار زیادی آزاد میشوند و طعم قهوه را شکل میدهند.
رست کردن قهوه درجات مختلفی دارد که بسته به رنگ دانه از ملایم، متوسط یا مدیوم تا تیره یا دارک تغییر میکند.
به طور استاندارد فرایند برشته کاری قهوه معمولا چیزی بین ۱ تا ۶ دقیقه طول میکشد اما در مواردی رستر تا ۲۵ دقیقه هم ممکن است زمان ببرد.
در رست کردن وقتی دمای قهوه به حدود ۱۹۰ درجه برسد قهوه ها صدایی شبیه باز شدن پاپ کورن تولید میکنند و اندازه دانه های قهوه تا دو برابر افزایش مییابد.
قهوه های رست شده تیره، ترشی کمتری دارند ولی عطر و طعم بیشتری نیز از دست داده اند و تلخ مزه هستند. قهوه رست شده روشن و متوسط معطر تر و ترش تر هستند.
بعد از رست کردن قهوه برای کم شدن گاز های حاصل از رست شدن درون دانه ها، محصول را بین یک تا سه هفته در انبار قرار می دهند تا استراحت کنند و این گازها خارج شوند.
در ایران برعکس کشور آمریکا معمولا قهوه های روبوستا در رست های تیره و قهوه های عربیکا در رست های روشن تولید میشوند.
ترکیب کردن دانه های قهوه
برای دست یابی به طعم مطلوب و متنوع در مزه قهوه، دانه های قهوه از کشور ها و نژاد های مختلف و با رست های متفاوت به کمک فرمول های مخصوص با یکدیگر ترکیب میشوند تا قهوه های مختلف با طعم و میزان کافئین مختلف تولید شود. سپس این دانه ها به شکل درسته یا آسیاب شده بسته بندی شده و به بازار و کافه ها عرضه می شوند
آسیاب کردن قهوه
دانه های قهوه قبل از مصرف باید آسیاب شوند. نکته مهم در مورد آسیاب زمان و درجه آسیاب قهوه است. درجه آسیاب قهوه بستگی به نوع قهوه، روش دم کردن و یا دستگاه متغییر است.
- اگر آسیاب قهوه بسیار ریز و آرد مانند باشد مناسب قهوه ترک و دله عربی است.
- اگر آسیاب قهوه ریز باشد ولی حالت آرد نباشد مناسب دستگاه های اسپرسو صنعتی و نیمه صنعتی است.
- آسیاب ریز و زبر قهوه مناسب دستگاه اسپرسو خانگی است.
- اگر آسیاب قهوه درشت و به اندازه خرده نان باشد برای قهوه فرانسه، فرنچ پرس و دمی مناسب است.
- درشت ترین درجه آسیاب قهوه برای کلد برو یا سرد دم استفاده می شود.
نکته مهم در مورد آسیاب قهوه این است که کیفیت قهوه به مرور زمان بعد از آسیاب شدن افت میکند یعنی با کیفیت ترین قهوه تازه ترین قهوه آسیاب شده است. قهوه آسیاب شده به سرعت عطر و طعم خود را از دست می دهد. پس بهتر است قهوه به صورت دانه خریداری شود و هنگام مصرف آسیاب گردد
قهوه فوری یا گلد چیست و از چه درست میشود؟
اگر تا به حال قهوه ترک، اسپرسو یا فرانسه درست کرده باشید تفاله های قهوه ته ظرف را دیده اید. اما قهوه فوری که در ایران به نام های گلد یا نسکافه نیز معروف است تفاله ای ندارد. اما واقعا قهوه فوری چیست؟
قهوه فوری در واقع عصاره قهوه خشک شده است. برای تولید قهوه فوری در کارخانه ابتدا پودر قهوه معمولی را در آب حل میکنند تا عصاره آن در آب حل شود و تفاله ها جدا شوند. سپس این آب در خلا اسپری میشود و عصاره خشک از آب جدا میشود.
یک روش دیگر تولید قهوه فوری سرد کردن ناگهانی آب حاوی عصاره تا منفی ۵۰ درجه است. این کار باعث میشود آب از عصاره قهوه جدا شود و کیفیت قهوه نیز کم نشود.
نتیجه نهایی هر دو روش قابلیت حل شدن سریع در آب داغ بدون به جا گذاشتن تفاله را دارد. اما در هر صورت قهوه آسیاب شده کیفیت بیشتری نسبت به قهوه فوری دارد
قهوه ۱ در ۳ چیست و چگونه درست میشود؟
قهوه یک در سه که برند های مختلفی از جمله نسکافه آن را تولید میکنند حاصل ترکیب پودر قهوه فوری، پودر شیر و شکر است. شما همچنین میتوانید قهوه های ۱ در ۲ در بازار پیدا کنید که فاقد شکر و رژیمی هستند.
فرق قهوه ترک، فرانسه و اسپرسو؟
همانطور که در بالا ذکر کردیم اصلی ترین تفاوت قهوه ترک، فرانسه و اسپرسو درجه آسیاب آنها است. به این ترتیب که قهوه ترک نرم ترین و ریزترین آسیاب را دارد و آرد مانند است و قهوه فرانسه درشت ترین و زبر ترین آسیاب و مانند خرده نان است.
علاوه بر موارد بالا برخی از برند ها برای قهوه ترک و اسپرسو روبوستای بیشتری استفاده میکنند ولی برای قهوه فرانسه بیشتر از عربیکا استفاده میشود.
هر چند در تمام موارد گران ترین و باکیفیت ترین قهوه ها عربیکا هستند
تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا چیست؟ راز مخفی کافئین، طعم و عطر قهوه خوب!
در این مقاله به بررسی و مقایسه قهوه عربیکا و روبوستا پرداخته ایم. شما با دانستن تفاوت این دو قهوه به راز مخفی طعم عطر و کافئین قهوه پی خواهید برد و می توانید طعم و کافئین قهوه را دقیقا مطابق سلیقه خود تنظیم کنید.
در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
بیش از ۱۰۰ گونه گیاه قهوه در جهان وجود دارد اما دو نوع عربیکا و روبوستا مصرف کشاورزی و خوراکی دارند. این دو گونه بیش از ۹۵ درصد مصرف قهوه جهان را تشکیل میدهند. عربیکا و روبوستا شامل تعداد زیادی زیرگونه هستند. هر کدام از آنها ویژگی های متفاتی دارند. طعم، عطر و فواید آنها چیزی است که باید قبل از تهیه قهوه بدانیم
قهوه عربیکا چیست؟
قهوه عربیکا از دانه های گونه عربیکا تهیه میشود. منشا گیاه عربیکا کشور اتیوپی است. این گیاه در مناطق مرتفع و خنک با ارتفاع بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ متر از سطح دریا پرورش داده میشود.
امروزه این گیاه در کشور های زیادی وجود دارد. آمریکای مرکزی و جنوبی از جمله مناظق مناسب برای پرورش این قهوه است. آمریکای لاتین حدود ۶۰ درصد قهوه جهان را تولید میکند و عمده این تولید قهوه عربیکا است.
قهوه عربیکا نسبت به روبوستا کیفیت بیشتری دارد. قهوه عربیکا نسبت به روبوستا عطر و طعم ملایم و پیچیده تر، با تلخی کم و شیرین تر دارد. همچنین قهوه عربیکا عطر و طعمی با نوت های میوه ای، آجیلی و شکلاتی دارد. ترشی قهوه عربیکا بیشتر از روبوستا است و میزان اسیدی بودن آن بیشتر است. علاوه بر این، گونه عربیکا تلخی کمتری نسبت به روبوستا دارد و برخی از انواع آن اصلا تلخ نیستند.
کافئین قهوه عربیکا نصف روبوستا است. هرچند همچنان می تواند بسیار بیشتر از سایر نوشیدنی ها مثل چای و حتی نوشابه انرژی زا باشد. قهوه عربیکا حدود ۱ تا ۱.۵ درصد کافئین دارد. به عبارتی هر گرم پودر قهوه خشک عربیکا حدود ۱۰ تا ۱۵ میلی گرم کافئین دارد.
جالب است بدانید یک قوطی نوشابه انرژی زا حاوی ۸۰ میلی گرم کافئین است. پس تنها یک قاشق غذاخوری از پودر این قهوه (۷ گرم) میتواند بیشتر از یک نوشیدنی انرژی زا به شما انرژی بدهد.
شکل دانه های این گونه تخم مرغی شکل و تخت است و دانه ها قبل از رست و برشته شدن رنگ سبز تیره دارند.
تنوع بی نظیر قهوه های عربیکا
جالب است بدانید که قهوه های عربیکا انواع بسیار مختلفی دارند این قهوه ها بر اساس کشور، محل کشت و حتی مزرعه طعم و ویژگی های متفاوتی دارند و به فروش می رسند.
ورود به دنیای قهوه های عربیکا برای بسیاری تبدیل به لذت و تجربه ای بی نظیر می شود و با تنوع گسترده ای که این قهوه ها چه در نوع و طعم و چه در روش آماده سازی دارند می توانند سرگرمی لذت بخشی برای شما فراهم کنند.
تاریخچه کوتاه عربیکا
قهوه عربیکا تاریخ غنی و طولانی دارد. در قرن ۹ بعد از میلاد مسیح، چوپان اتیوپیایی متوجه شد که حیوانات گله او وقتی دانه های قرمز درخت خاصی را می خورند پر انرژی و فعال تر می شوند. او از آن دانه ها خورد و متوجه شد که او هم سرحال و پر انرژی شده است.
او این کشف را با زاهدی به اشتراک گذاشت. زاهد سعی کرد که از میوه های قرمز رنگ یک نوشیدنی تهیه کند که او را هنگام عبادت سرحال نگه دارد. و این گونه برای اولین بار نوشیدنی قهوه تهیه شد.
قهوه عربیکا از اتیوپی و یمن به سراسر جهان برده شد. اولین قهوه خانه جهان در سال ۱۵۵۴ در استانبول افتتاح شد. زمان زیادی نگذشت که قهوه در اروپا و آمریکا نیز محبوب شد.
اولین مزارع قهوه جهان در یمن، هند، اندونزی، برزیل و کلمبیا تاسیس شدند. امروزه زیرگونه های مختلفی از این گیاه در مناطق مختلف جهان کشت می شود که برخی از محبوب ترین های آنها در زیر آمده است
زیرگونه های محبوب عربیکا
تیپیکا (Typica): تیپیکا قدیمی ترین و اصیل گونه کشت شده قهوه در جهان است. این گونه اولین بار در اتیوپی پیدا شد. طعم ملایم و متعادل ویژگی اصلی این زیر گونه است.
بوربن (Bourbon): بوربن نوعی تیپیکای اصلاح شده با باردهی بیشتر است. بوربن شیرین تر از تیپیکا و با عطر و طعم میوه ای است.
کونا (Kona): کونا زیرگونه ای نایاب است که تنها در خاک آتشفشانی هاوایی کشت میشود. عطر و طعم کونا بسیار غنی است و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است.
کاتورا (Caturra): کاتورا نوعی بوربن اصلاح شده است که در ارتفاع بالا رشد میکند و ترشی بالایی دارد.
پاکامارا (Pacamara): پاکامارا حاصل ترکیب دو نژاد متفاوت عربیکا است. این زیرگونه دانه های بزرگی تولید میکند و عطر گلی و دارچینی دارد.
ویلالوبوس (Villalobos): ویلالوبوس نوعی تیپیکا است که به صورت طبیعی جهش پیدا کرده و در کاستاریکا پرورش داده میشود. عطر و طعم این زیرگونه آجیلی و شکلاتی است.
قهوه روبوستا چیست؟
قهوه روبوستا از دانه های گیاه قهوه روبوستا تهیه میشود. روبوستا عمدتا در ارتفاع زیر ۱۰۰۰ متر و در مناطق گرمسیری کشت میشود.
این گونه از آفریقا به آسیا برده شده است. حدود ۴۰ درصد قهوه تولید شده در جهان روبوستا است. با وجود کیفیت پایین تر نسبت به عربیکا، روبوستا همچنان محبوبیت خاص خود را دارد.
روبوستا به دلیل مقاومت به آفات و پروش راحت تر و همچنین رشد سریع تر مورد توجه کشاورزان قرار دارد. قیمت دانه های روبوستا بسیار پایین تر از عربیکا است.
روبوستا ۲ برابر گونه عربیکا کافئین دارد. کافئین روبوستا حدود ۲ تا ۲.۵ درصد است. به عبارت بهتر هر گرم پودر قهوه روبوستا ۲۰ تا ۲۵ میلی گرم کافئین دارد. تلخی روبوستا نسبت به عربیکا بیشتر است.
از دانه های روبوستا به علت قیمت پایین تر برای تولید قهوه فوری و همچنین برای ترکیب با عربیکا برای کاهش قیمت استفاده می شود. اگر چه این قهوه قیمت کمتری نسبت به عربیکا دارد اما همچنان استفاده مخصوص به خود و کاربرد خود را دارد. اگر قصد امتحان کردن و خرید قهوه روبوستا را دارید میتوانید برای دریافت قیمت و خریداری به بخش خرید قهوه روبوستا در سایت فروشگاه اینترنتی قهوه زیگ زاگ مراجعه نمایید.
عطر و طعم قهوه روبوستا شدید تر و قوی تر از عربیکا است و تلخی زیادی دارد. ته مزه های چوبی و دودی و همچنین شکلات تلخ در این قهوه مشخص است و بر خلاف عربیکا ترشی و بوی میوه ای ندارد.
عموما کیفیت دانه های روبوستا از عربیکا کمتر است و قیمت پایین تری نسبت به قهوه عربیکا دارد.
شکل دانه های روبوستا بیضی و گرد است. دانه رست و برشته نشده روبوستا رنگ سبز روشن دارند.
روبوستا تاریخ کوتاه تری نسبت به عربیکا دارد. روبوستا برای اولین بار در سال ۱۸۹۸ در کونگو توسط گیاه شناس بلژیکی به نام امیل لورانت کشف شد.
گیاه روبوستا به نقاط دیگر جهان برده شد و به عنوان جایگزینی مقاوم تر و ارزان تر برای عربیکا معرفی شد. این گیاه دماهای بالاتر را به راحتی تحمل میکند و در ارتفاع پایین به خوبی رشد میکند.
نحوه تشخیص قهوه عربیکا از روبوستا
اگر چه تشخیص عربیکا از روبوستا از روی ظاهر کار ساده ای نیست اما در زیر برخی از تفاوت های این دو گونه آورده شده است:
شکل کلی دانه ها: عربیکا تخم مرغی شکل است اما دانه های روبوستا گرد و منحنی هستند.
شکل خط وسط دانه: خط وسط دانه های عربیکا نسبت به روبوستا انحنای بیشتری دارد.
ارتفاع لبه های خط وسط دانه: در گونه عربیکا خط وسط عمیق نیست و لبه های خط صاف هستند اما درگونه روبوستا این خط عمیق و لبه ها بالا آمده اند.
رنگ خط وسط: رنگ خط وسط دانه در عربیکا روشن است اما در روبوستا تیره رنگ است.
فواید قهوه برای سلامتی چیست؟
- نوشیدن قهوه باعث کاهش احتمال ابتلا به بیماری های مزمن می شود. قهوه از بیماری هایی مانند دیابت، بیماری های قلبی، سکته مغزی، آلزایمر، پارکینسون و انواع سرطان جلوگیری می کند. این خاصیت به علت وجود آنتی اکسیدان ها و همچنین مواد ضد التهاب در دانه های قهوه است.
- کافئین موجود در قهوه باعث افزایش متابولیسم بدن می شود. افزایش متابولیسم کمک که به کاهش وزن و مدیریت وزن می کند. قهوه علاوه بر افزایش متابولیسم باعث کاهش اشتها نیز می شود که این موضوع می تـواند کمک به کاهش پرخوری کند.
- قهوه باعث بهبود عملکرد مغز شما می شود. کافئین موجود در قهوه قهوه باعث بهبود حافظه، افزایش تمرکز، بهبود خلق و خو و همچنین افزایش هوشیاری می شود. علت این خاصیت مهار کردن گیرنده های آدنوسین در مغز به وسیله کافئین است.
- قهوه حاوی مواد معدنی و ویتامین است. قهوه دارای ویتامین ها و مواد معدنی مانند ریبوفلاوین، پانتوتنیک اسید، منگنز و پتاسیوم است. این مواد برای عملکرد صحیح بدن ضروری هستند.
نوشیدن بیش از اندازه قهوه می تواند باعث مشکلاتی در بدن شود. کافئین بیش از حد باعث سرگیجه، اضطراب، کم آبی و مشکلات معده می شود. برای جلوگیری از این مشکلات بهتر است بیشتر از ۴ وعده قهوه در روز مصرف نکنید و همچنین با شکم خالی و در ساعات پایانی روز از مصرف قهوه خود داری کنید. اگر مایل به نوشیدن قهوه زیاد هستید قهوه های عربیکا به علت کافئین کمتر برای این کار مناسب تر هستند
سخن پایانی
مجموعه نگاه سبز افتخار دارد در زمینه تولید و صادرات انواع قهوه در خدمت هم میهنان عزیز باشد . همان طور که در مقاله اشاره کردیم عربیکا و روبوستا دو نژاد اصلی قهوه هستند. این دو نژاد در عطر و طعم، کیفیت و قیمت تفاوت زیادی دارند.طعم قهوه عربیکا ملایم، دلپذیر و پیچیده است. در حالی که طعم قهوه روبوستا قوی و تلخ است. شما می توانید بین قهوه های عربیکا و روبوستای خالص یا ترکیبی از آنها با توجه به نیاز خود انتخاب کنید.
نوشیدن متعادل قهوه فواید بسیار زیادی برای سلامتی دارد اگرچه زیاده روی در مصرف آن ممکن است باعث ناراحتی شما شود. به یاد داشته باشید مهم ترین نکته در نوشیدن قهوه، لذت بردن از آن است.
علاقه مندان به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تولید قهوه می توانند با ما در تماس باشند.
نظر بدهید